fbpx

Pripremite svoje vozilo za zimu

Na pragu nam je poslednji mesec u godini, a to znači samo jedno- dolazi zima! Da li je Vaše vozilo spremno za sneg i mraz? Sigurno ste upoznati sa tim da redovno održavanje vozila smanjuje verovatnoću da se vozilo kvari tokom zimske vožnje. No, postoji i lista stvari koje je poželjno uraditi kako biste bili siguni da će Vas vozilo služiti tokom zime! Evo par saveta profesionalaca o tome kako da pripremite svoje vozilo za zimski period!

Zamenite ulje

Činjenica je da mnogi ne razmišljaju o zameni ulja kada dođu zimski meseci. Međutim, zamena ulja je uvek važna! Štaviše, u određenim situacijama ćete možda morati u potpunosti da zamenite vrstu ulja koje koristite.

Proverite antifriz

Zimska vožnja je gotovo nezmisliva bez antifriza! Ovaj aditiv je jedna od najvažnijih zimskih hemikalija za vozila, s obzirom na to da se tečnost u sistemu za hlađenje motora sastoji od mešavine vode i antifriza. Tokom godine je poželjno da odnos rashladne tečnosti, odnosno antifriza, i vode bude 50:50, međutim zimi bi trebalo da bude 60:40.

Proverite akumulator

Jasno je da akumulator vozila ima ograničen životni vek. Ne želite da Vas akumulator izda po zimskom vremenu! Kompjuterizovani testeri akomulatora mogu Vam pomoći da proverite njegovo stanje kako biste znali da će Vas uspešno služiti i ove zime.

Promenite tečnost za pranje i brisače

Ključ bezbedne vožnje po snežnim ili kišnim vremenskim uslovima je dobra vidljivost. Nemojte čekati prvi pljusak da biste saznali da vam metlice brisača ne rade ili da nemate dovoljno tečnosti za čišćenje stakla! Početak decembra je poslednji trenutak da ih zamenite i spremni dočekate sneg. Naravno, za zimsko vreme važno je koristiti zimske metlice brisača i tečnost za pranje po hladnom vremenu.

Proverite odmrzivač i grejač

Da ne biste imali problema tokom zimske vožnje, važno je da se uverite da Vaš odmrzivač i grejač pravilno funkcionišu. Ove popravke mogu biti skupe, no jedan od načina da se uštedi na popravci je provera ulaska vazduha oko vrata i prozora. Vazduh može dozvoliti dodatnu vlagu, zbog čega će izgledati kao da imate pokvaren odleđivač.

Proverite gume

Uverite se da su vaše gume pravilno napumpane kako biste bili bezbedni tokom vožnje u predstojećim uslovima po vlažnim putevima, ledu i snegu. Pritisak u gumama može da opadne sa padom temperature i zbog toga je neophodno da ih proverite.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima obavezna je upotreba zimske auto-opreme ako je na kolovozu poledica, led ili sneg. Pored obaveznih zimskih guma koje moraju biti sa šarama propisane dubine (minimum 4mm) i adekvatnog pritiska, u obavezi ste da u prtljažniku imate i lance za sneg.

ECS kompanija, sa svojim luksuznim, redovno održavanim vozilima i profesionalnim vozačima, Vam je na raspolaganju i ove zime! Bezbrižno isplanirajte aerodromski transfer, poslovno putovanje ili putovanje na planinu sa svojom porodicom! Nije rano da nas kontaktirate već danas! ECS tim je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja!

+381 63 282-900