fbpx

Mercedes- simbol besprekornog kvaliteta i vrhunske tehnike

Godine 1901. na tržištu se pojavio prvi Mercedes automobil, u proizvodnji brenda Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Narednih 100 godina i duže, biće jedan od simbola kvaliteta u svetu automobila! Sva naša vozila su Mercedes brenda, zato smo odlučili da Vam ispričamo nešto o istoriji ovih impresivnih automobila!

Sam brend nastao je od strane vrhunskih stručnjaka za automobile! Karl Benz je 1886. proizveo motor sa unutrašnjim sagorevanjem- preteču modernih motora! Sa druge strane Gottlieb Daimler je sa inženjerom Wilhelmom Maybachom radio na četvorotaktnom motoru. Na osnovu višegodišnjih istraživanja, postavili su visoke standarde u tadašnjem svetu automobila, iako ne postoji podatak da su se Benz i Daimler ikada upoznali! Obojica su odgovorni za razvoj bezbroj poboljšanja anatomije automobila kakve danas poznajemo.

Počeci Mercedes- Benza vezani su za dva različita brenda njegovih budućih osnivača. Daimler je u tom trenutku imao brend (DMG, Daimler-Motoren-Gesellschaft) koji je bio uspešniji i poznatiji od Benzovog. Benz ga je pratio u stopu i uspevao da održi kvalitet svojih vozila sličan Daimlerovim. Rat razdvaja, ali i spaja, pa su se tokom Prvog svetskog rata dva ljuta rivala u svetu automobila ujedinila i 1926. godine svoja dva brenda spojila u jedan- Daimler- Benz AG.

Naziv Mercedes je dodat ubrzo nakon spajanja ova dva proizvodjača. Emil Jelinek, austrijski diplomata koji je vodio profitabilan posao prodaje automobila, ljubitelj trka, vozio je automobile DMG (Daimler-Motoren-Gesellschaft) pod pseudonimom Mercedes, po imenu njegove ćerke, Mercedes Jelinek. Godinama kasnije ugovara sa DMG proizvodnju male serija sportskih automobila sa motorom koji je zvanično nosio ime njegove ćerke. Ubrzo nakon osnivanja Daimler-Benz AG kompanije, odlučuju da Daimler u nazivu zamene sa Mercedes, i sve automobile proizvedene od tog trenutka nazovu Mercedes- Benz.

I znak Mercedes, kao i naziv, potiču od Daimlerovog dela kompanije. Trokraka zvezda simbolizuje Daimlerovu ideju o proizvodnji vozila za kretanje zemljom, vodom i u vazduhu. Od 1910. su se svi automobili DMG-a označavali ovim simbolom. Po ujedinjenju DMG-a i Benza, odlučeno je da trokraka zvezda postana i simbol Mercedes-Benza. Do dana današnjeg.

Interesantno je da je Mercedes-Benz kroz svoju istoriju pored automobila proizvodio i motore za glisere, vojne i civilne avione, čak i cepeline. Osamdesetih godina XX veka su proizveli prvi robot-automobil. Sama kompanija je medju zaposlenima imala ljude koji će kasnije postati poznati u svetu automobila sa sopstvenim brendovima, kao što je Ferdinand Porsche.

U Štutgartu, rodnom grandu Mercedesa, u Nemačkoj, nalazi se muzej Mercedes-Benz brenda, gde je moguće videte više od 160 modela automobila ove marke, a neki od njih potiču iz najranijih dana njihove proizvodnje automobila. Iako je najpoznatiji po proizvodnji luksuznih automobila, Mercedes ne proizvodi samo automobile, već i autobuse, kamione, kao i dostavna vozila. I svi su vrhunskog kvaliteta!

Posebnu pažnju posvetili smo izboru i održavanju naših vozila kako bismo Vam obezbedili profesionalnu, sigurnu i nezaboravnu vožnju. U našoj ponudi su vozila Mercedes E, Mercedes S, i Mercedes V klase, kao i Mercedes minibus.

Sa ECS-om birate kvalitet!

+381 63 282-900