fbpx

Usporite i uštedite gorivo!

Usluge koje pruža ECS kompanija su na strogo profesionalnom nivou. Pored udobnosti naših vozila, utiska koji ostavljamo, pouzdanosti i fiksnih troškova, Vaša bezbednost nam je jedan od prioriteta! Ispravnost naših vozila, kao i iskustvo i savesnost naših vozača garantuju Vam sigurnu vožnju!

Sigurna vožnja je prioritet i kada Vi vozite! Savesnom vožnjom štitimo sebe, suvozače, putnike i druge učesnike u saobraćaju. Prema zvaničnim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, Republike Srbije za 2019. godinu, ubedljivo najveći broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima desio se pod uticajem ponašanja vozača u toku vožnje. Neprilagodjena brzina, vožnja pod uticajem alkohola i nepravilno sagledavanje saobraćajne sutuacije su najčešći razlozi saobraćajnih nezgoda. Zbog toga je od izuzetne važnosti biti savestan u vožnji!

Savesna vožnja ne samo da štiti Vaš život i živote drugih učesnika u saobraćaju, već Vam može i uštedeti novac štedeći Vam gorivo! Iako potrošnja goriva primarno zavisi od tipa vozila i njegovog motora, puta i opterećenja vozila, iznenadićete se da i kada zadovoljite sve ove faktore postoji prostor za dodatno smanjivanje potrošnje goriva- Vašim ponašanjem za volanom!

Istraživanja pokazuju da ponašanjem za volanom vozači mogu da smanje potrošnju goriva za do 37%! Sajt Edmunds, koji se bavi prodajom novih i polovnih vozila, ali i daje recenzije i savete kada su u pitanju vozila i vožnja, sa timom svojih ljudi, testirao je uticaj ponašanja u toku vožnje na uštedu goriva. Edmunds.com je jedan od najpouzanijih sajtova koji se bavi recenzijama. U nastavku Vam dajemo pomenutu listu ponašanja koja treba da promenite kako biste dodatno uštedeli gorivo.

1. Agresivna vožnja;

Ovo se pre svega odnosi na način ubrzanja. Naime, pokazalo se da ako naglo ubrzavate, značajno više trošite goriva, nego ako ubrzavate polako. U brojkama, to izgleda ovako: za dostizanje brzine od 90 km/h treba da ostavite minimum 15 sekundi. Naglo ubrzavanje se pokazalo faktorom koji najviše utiče na veću potrošnju goriva, kada je u pitanju ponašanje vozača tokom vožnje.

2. Brza vožnja;

Skraćivanje vremena vožnje ne štedi gorivo! Naprotiv, vozači koji brzo voze značajno više troše gorivo nego oni koji voze sporije. Značajna razlika u potrošnji goriva se opaža već na smanjenju brzine za 10 km/h.

3. Izbegavanje korišćenja tempomata;

Ako već imate tempomat, koristite ga! Tempomat Vas na dva načina sprečava da previše trošite gorivo. Prvo, pomaže Vam da postepeno ubrzavate, a drugo, pruža vam sigurnost u toku vožnje i mogućnost da se usredsredite na put, bez da reagujete na svaku promenu u saobraćaju oko Vas.

4. Vozilo u praznom hodu;

Na kraju, ostavljanje automobila u praznom hodu, takodje utiče na potrošnju goriva, i to značajno više nego što se pretpostavlja! Ako znate da ćete čekati u autu duže od jednog minuta, ugasite ga.

Dobro u svemu ovome što je uvek moguće promeniti svoje ponašanje za volanom. Sačuvati sebe i druge učesnike u saobraćaju na prvom mestu. A kad Već možemo i gorivo, još bolje!

Uz našu profesionalnu uslugu ste uvek sigurni!

+381 63 282-900