fbpx

Koliko je automobila na svetu?

Da li ste se ikada pitali koliko ima vozila na svetu? A koliko je automobila među njima? Do sada smo zasigurno znali samo broj vozila u našoj garaži! No, odlučili smo da ove nedelje za vas istražimo koliko je to automobila trenutno na svetu, kao i koje su zemlje i kompanije najveći proizvođači vozila! Spremite se da se iznenadite!

Samo u 2019. godini u svetu je proizvedeno 92.8 miliona vozila, od kojih su čak 74.1 miliona automobili!

Procenjuje se da se na svetu trenutno vozi 1.42 milijarde vozila! Od toga je 1.06 milijardi automobila, dok je 363 miliona komercijalnih vozila (kombi vozila, kamiona, minibuseva i autobusa). Da biste stekli sliku o tome koliko brzo automobilska industrija napreduje, evo par brojki iz prošlog veka! Godine 1976. na svetu je bilo 342 miliona vozila, da bi ih već 20 godina kasnije bilo skoro duplo više- 670 miliona. Od 2010. godine broj vozila na svetu premašuje milijardu, a procenjuje se da će ih do 2100. godine ovim tempom biti preko osam milijardi!

Statistika pokazuje da 18% populacije koja može da vozi (ako izuzmemo decu, penzionere i ostale osetljive grupe) ima neko vozilo i aktivno ga vozi.

Najveći proizvođač vozila na svetu su Sjedinjene Američke Države sa izvoznim transakcijama u automobilskoj industriji u vrednosti od 692 milijarde dolara za prethodnih pet godina. Preko million građana SAD-a zaposleno je u automobilskoj industriji, a 2/3 njih radi u nekoj od top tri automobilskih kompanija SAD-a (FCA US (Chrysler), Ford, General Motor- GM). Američka kompanija GMC je trenutno najveći proizvodjač vozila na svetu sa skoro osam miliona proizvedenih vozila (pogledajte video OVDE).

Ako posmatramo samo automobile, situacija je za nijansu drugačija! Ubedljivo najveći proizvođač automobila na svetu je Kina, sa preko 26.1 miliona proizvedenih automobila u 2019. Godini! Kina je i najveće automobilsko tržište na svetu, te je u istoj godini prodala skoro 24 miliona automobila, za razliku od drugoplasiranih SAD-a sa 17 miliona prodatih automobila. Ovo se definitivno pripisuje ekonomiji Kine, koja je druga najveća, a najbrže rastuća ekonomija na svetu.

U Evropi se prema broju proizvedenih i prodatih automobila izdvaja Nemačka, dok se u svetu posebno ističu i Japan i Indija, kao i Brazil u proizvodnji vozila generalno.

Sve je veći broj ljudi koji će moći sebi da priušti automobil, s obzirom na trend povećanja životnog standarda u svetu. S druge strane, poslednjih godina opaža se i trend rasta kupovine polovnih vozila. Ako se nastavi, aktuelni proizvodjači će možda morati da razmisle o smanjenju broja automobila koje proizvode svake godine. Jedno je sigurno- brojke se menjaju!

Naša flota broji 12 luksuznih vozila, a u ponudi imamo, pored automobila, produženu limuzinu, Van vozilo i minibus! Na vama je samo da odaberete vozilo koje zadovoljava vaše potrebe i prepustite se užitku vožnje! Ukoliko imate problem pri odabiru- budite slobodni da se konsultujete sa nama!

ECS tim je tu za vas!

Izvor: European Automobile Manufacturers Association (ACEA)

+381 63 282-900