fbpx

Značaj redovnog servisiranja automobila

Da biste uštedeli novac na duži vremenski period, važno je da redovno održavate vaše vozilo! I ne samo da štedite novac, već obezbeđujete sigurnu, udobnu i bezbrižnu vožnju, što je daleko važnije. ECS vozila su redovno servisirana, te kad kažemo da se sa nama vozite bez brige, čvrsto stojimo iza toga! A evo o čemu sve vi treba da vodite računa da biste bili sigurni tokom vožnje!

Svim vozačima su, pretpostavljamo, već poznati termini ,,mali“ i ,,veliki“ servis. Međutim, nije dovoljno da samo znate šta su i šta obuhvataju, već je potrebno da budete svesni njihovog značaja.

Mali servis se obavlja češče od velikog i obuhvata proveru i testiranje stanja delova automobila, kao i servisiranje ili zamenu nekih delova, kao i tečnosti u vozilu. Zamena delova u malom servisu se obavlja preventivno, pre nego što dođe do otkazivanja delova i većih kvarova. Zato je jednostavnije i isplativije redovno raditi mali servis bez obzira na stanje delova, nego rizikovati da nastane veći problem čije je rešavanje skuplje.

Mali servis se najčešće radi za period od 5.000-15.000 pređenih kilometara, međutim, neretko sami proizvođači propisuju servisne intervale koji zavise od modela vozila, vrste goriva i sl. Kada je u pitanju redovno servisiranje, instrument table novijih automobila prikazuju krajnje rokove za servise. Period redovnog servisnog intervala treba smanjiti ukoliko često vozite u ekstremnim klimatskim uslovima, po brdovitim i planinskim putevima, koristite prikolice ili prevozite teret, vozite polovna vozila ili kratke relacije.

Za razliku od malog servisa, veliki servis se radi periodično i obuhvata zamenu seta zupčastog kaiša. Veliki servis je neophodan zato što ne postoje pouzdane metode na osnovu kojih se može izmeriti istrošenost zupčastog kaiša i njegova pouzdanost, stoga je unapred predviđen period zamene celokupnog sistema zupčenja.

Preporuka je da se radi na svakih 60-80.000 km, a ako prelazite manje kilometraže, trebalo bi ga raditi na svakih 5-6 godina. Kod vozila koja za prenos snage koriste lance, period zamene je duži, a novi lanac u proseku traje 150.000 km. Menja se kada postoji neki problem sa njim, ili ako ste kupili polovan automobil.

Ukoliko je vaše vozilo na servisu, a potrebna vam je sigurna vožnja, ECS kompanija je tu za vas! I ne samo tada, naša usluga vam je dostupna 24 sata dnevno! Proverite zbog čega smo najbolji!

+381 63 282-900