fbpx

Činjenice o automobilima- da li ste ovo znali?

Ovaj tekst je prava poslastica za sve vas koji ste, kao i mi, veliki ljubitelji automobila. Strast koju gajimo prema svom poslu je učinila da saznamo brojne činjenice o automobilima i automobilskoj industriji uopšte, pa smo odlučili da neke od njih podelimo sa vama. Već ste mogli da pročitate na našem blogu zanimljivosti o limuzinama (o tome kako su dobile ime, kako su se kroz istoriju menjale, koji tipovi postoje). A u nastavku pročitajte koje su nam činjenice o automobilima bile interesantne i zabavne!

kolekcija limuzina


 1. Prvi automobil je izumeo Karl Benz 1885. Najveća brzina automobila bila je 16km/h.
 2. Godine 1908. je Henri Ford je izumeo T Model, prvi automobil koji je bio dostupan širem tržištu.
 3. Automobil provede 95% vremena parkiran.
 4. Prosečan automobil ima oko 30 000 delova.
 5. Iznenađujuće, 80% prosečnog automobila se može reciklirati.
 6. U slučaju automobilske nezgode, vazdušni jastuci se naduvaju za 30 milisekundi.
 7. Skoro tri četvrtine automobila marke Rols Rojs su i dalje u voznom stanju.
 8. Miris ,,novog“ u automobilu je zapravo miris isparljivih organskih jedinjenja koja se koriste za proizvodnju automobila. U auto-industriji uporno pokušavaju da pronađu adekvatno rešenje za ovaj problem.
 9. Osnovni deo automobila su točkovi. Točkovi su izumljeni 3500 godina pre nove ere u Mesopotamiji, ali nema tačnih informacija o tome kako su nastali.
 10. Otprilike jedna četvrtina ukupnog broja automobila u svetu se nalazi u Americi.
 11. Leonardo da Vinči je napravio skicu prvog automobila još 1478.godine. Repliku tog vozila možete pogledati u Institutu i muzeju istorije i nauke u Florensi, u Italiji.
 12. Najjeftiniji automobil na svetu proizvodi indijski proizvođač Tata Motors i zove se Tata Nano.
 13. Da li ste znali da Ferari proizvodi samo 14 automobila dnevno? U poređenju sa tim, Tojota proizvede 13 000 automobila dnevno!

Nadamo se da su vam ove činjenice bile zanimljive kao i nama.  Za sve ljubitelje dobre vožnje, ECS limo servis stoji na raspolaganju 24 časa na dan!

+381 63 282-900