fbpx

Činjenice o automobilima- da li ste ovo znali?

Ovaj tekst je prava poslastica za sve vas koji ste, kao i mi, veliki ljubitelji automobila. Strast koju gajimo prema svom poslu je učinila da saznamo brojne činjenice o automobilima i automobilskoj industriji uopšte, pa smo odlučili da neke od njih podelimo sa vama. Već ste mogli da pročitate na našem blogu zanimljivosti o limuzinama (o tome kako su dobile ime, kako su se kroz istoriju menjale, koji tipovi postoje). A u nastavku pročitajte koje su nam činjenice o automobilima bile interesantne i zabavne!

kolekcija limuzina


 1. Prvi automobil je izumeo Karl Benz 1885. Najveća brzina automobila bila je 16km/h.
 2. Godine 1908. je Henri Ford je izumeo T Model, prvi automobil koji je bio dostupan širem tržištu.
 3. Automobil provede 95% vremena parkiran.
 4. Prosečan automobil ima oko 30 000 delova.
 5. Iznenađujuće, 80% prosečnog automobila se može reciklirati.
 6. U slučaju automobilske nezgode, vazdušni jastuci se naduvaju za 30 milisekundi.
 7. Skoro tri četvrtine automobila marke Rols Rojs su i dalje u voznom stanju.
 8. Miris ,,novog“ u automobilu je zapravo miris isparljivih organskih jedinjenja koja se koriste za proizvodnju automobila. U auto-industriji uporno pokušavaju da pronađu adekvatno rešenje za ovaj problem.
 9. Osnovni deo automobila su točkovi. Točkovi su izumljeni 3500 godina pre nove ere u Mesopotamiji, ali nema tačnih informacija o tome kako su nastali.
 10. Otprilike jedna četvrtina ukupnog broja automobila u svetu se nalazi u Americi.
 11. Leonardo da Vinči je napravio skicu prvog automobila još 1478.godine. Repliku tog vozila možete pogledati u Institutu i muzeju istorije i nauke u Florensi, u Italiji.
 12. Najjeftiniji automobil na svetu proizvodi indijski proizvođač Tata Motors i zove se Tata Nano.
 13. Da li ste znali da Ferari proizvodi samo 14 automobila dnevno? U poređenju sa tim, Tojota proizvede 13 000 automobila dnevno!

Nadamo se da su vam ove činjenice bile zanimljive kao i nama.  Za sve ljubitelje dobre vožnje, ECS limo servis stoji na raspolaganju 24 časa na dan!

Najnovije vesti

Osvojite vrhove sa ECS-om

Odavno se ovako nismo uželeli boravka u prirodi kao protekla dva meseca! Mir i spokoj koji priroda pruža blagotvorno utiču na čovekovo kako fizičko, tako i mentalno zdravlje.

MI SLAVIMO- VI DOBIJATE!

U maju se rodila vizija ECS i krenula na svoje putovanje. Doživeli smo puno ali na tom putovanju ništa ne bismo postigli bez Vas, naših klijenata.

executive car service putovanja zaovine

Kako isplanirati putovanje ovog leta?

Sa majskim suncem nam stiže i više mogućnosti za slobodno kretanje! U nadi da će se dobre vesti i dalje nizati, planovi za putovanja polako dolaze na dnevni red i tema su porodičnih razgovora.