fbpx

Top 5 najlošijih navika tokom vožnje!

Kada se vozači udobno osećaju u svom vozilu i na putu, često se dešava da se previše opuste. U tom slučaju neretko prevladaju određene vozačke navike koje mogu dovesti do nepotrebnog habanja vozila. Da li znate šta je to što većina vozača radi, a što može da skrati životni vek vozila? Profesionalni vozači ECS kompanije su tu da skrenu pažnju na ovih pet loših navika koje mnogi praktikuju tokom vožnje!

1. Pražnjenje rezervoara do kraja

Čekate da se isprazni rezervoar sa gorivom da biste ga napunili? Vožnja sa gotovo praznim rezervoarom može stvoriti višak toplote u pumpi za gorivo u vašem vozilu, čime rizikujete da se ošteti. Preporuka je da automobil vozite sa rezervoarom koji je najmanje ¼ pun da biste izbegli ove probleme.

2. Korišćenje ivičnjaka kao pomoć pri parkiranju

Neki vozači prilikom parkiranja točkovima dodiruju ivičnjak kako bi se lakše parkirali. Da li ste znali da ovo može oštetiti gume? Takođe, dodirivanje ivičnjaka prilikom parkiranja može i poremetiti poravnanje vašeg automobila i uzrokovati neuravnoteženost guma.

3. Zanemarivanje znakova upozorenja

Kada se na kontrolnoj tabli pojave znakovi upozorenja, kao što je znak da proverite motor ili pritisak u gumama, veoma je važno ne ignorisati ih! Jasno nam je da im se ni jedan vozač ne raduje dodatnim troškovima, ali oni postoje s razlogom. Zato je preporuka da po javljanju ovih upozorenja posetite svog pouzdanog automehaničara kako biste problem rešili. Reševanje ovih problema pre ili kasnije može biti značajna razlika između jednostavne i skupe popravke.

4. Iznenadna zaustavljanja

Ponekad su potrebna nagla zaustavljanja kako bi se izbegli potencijalni sudari. Međutim, čak i ta iznenadna nagla zaustavljanja se mogu izbeći ako se držimo određenih obrazaca u saobraćaju. Održavanjem odstojanja naglo zaustavljanje možemo da ga predupredimo, te na vreme krenemo da se zaustavljamo. Na ovaj način štede se kočnice i rotor motora.

5. Nagli start

Poznato je da nagli start kada semafor upali zeleno svetlo može negativno uticati na vašu kilometražu, ali to nisu jedine posledice. Nagli start priređuje veliki ,,stres“ ključnim elementima Vašeg automobila, od motora i menjača do upravljača i amortizera. Ispustite gas i učinite uslugu svom automobilu!

Ako se prepoznajete u ovim lošim navikama u vožnji, Vašem vozilu je možda potreban servisni pregled! A dok Vam je vozilo na servisu, znate ko je Vaš pouzdani partner! Rezervišite svoje vozilo već danas! Tim ECS kompanije Vam je dostupan za sve potrebne informacije.

+381 63 282-900