fbpx

Šta ako vam se auto zaglavi u snegu?

Ako ste negde na planini ili planirate da posetite neku od njih, verovatno se već borite sa snegom ili se pripremate za njega. Medjutim, ovih dana i ako niste na planini, velika je verovatnoća da ćete se susresti sa snegom! Ako vam se ne vozi po snegu, tu smo za vas! A tu smo i da vam damo par saveta ako vam se auto zaglavi u snegu!

Neretko se dešava da kada padne sneg vozilo upada u njega, posebno ako je tek napadao, pa ulice i putevi još nisu očišćeni, ili se krećete zabačenim putevima. Kada auto upadne u sneg može se desiti da se zaglavi i da koliko god pokušavali da izadjete, prosto ne ide. Važno je da znate šta radite i da prepoznate trenutak kada je potrebno da potražite pomoć.

Kretanje po snegu zahteva zimske gume, čak smo i u zakonskoj obavezi da ih imamo na autima u toku zime (pročitajte naš članak o pripremama auta za putovanje na planinu). Sa druge strane, nekada ni zimske gume nisu dovoljne da se izborimo sa dubokim snegom, posebno ako se zaglavimo. Prvo što u tim situacijama ne smete da radite jeste da nekontrolisano vrtite gume u snegu- to može dovesti do toga da se još više ukopate!

Probajte da ubacite auto u prvu brzinu i da se polako krećete napred- nazad dok ne uspete da predjete prepreku od snega. Medjutim, ako ste već previše duboko ušli u sneg, moraćete da izadjete iz auta i probate da otopite sneg sa guma. U tome vam mogu pomoći sredstva za odmrzavanje ili pranje stakla. Važno je i da očistite sav sneg i led sa auspuha kako izduvni gasovi ne bi ulazili u automobil!

Ako ni posle toga ne uspete da se izbavite, probajte sa lancima. Njih ste takodje u zakonskoj obavezi da imate u prtljažniku u zimskom periodu. Oni bi trebalo da vam pomognu, posebno ako imate problem sa ledom.

Ukoliko nemate lance, postoji još nešto što možete da probate pre nego potražite pomoć. Možete da iskoristite patosnice iz automobila. Da, dobro ste pročitali- patosnice! Dovoljno je da ih izvadite iz auta i postavite okrenute gumiranom stranom ka točku ispod pogonskih točkova. Na taj način će patosnica bolje prijanjati uz točak i ostvariti veće trenje čime ćete se jednostavno izvući iz snega. Naravno, u zimskom periodu bi uvek trebalo da nosite lance sa sobom kako biste bili sigurni, i zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih, kao i zbog saobraćajne policije. Oni su vam najsigurnija opcija za izbavljivanje iz dubokog snega!

Ako se zaglavite na planini u zimskom periodu i ne uspete da se izbavite samostalno, možete se obratiti spasiocima Gorske službe.

ECS kompanija vam obezbedjuje siguran prevoz do zimskih destinacija. Putujte na planinu sa nama i ne razmišljajte o tome šta ćete raditi ako vam se auto zaglavi u snegu! Voze vas profesionalci, vaše je samo da se prepustite užitku vožnje kroz snežnu prirodu planine.

+381 63 282-900