fbpx

Priprema auta za putovanje na planinu

Ukoliko se u ovom periodu odlučite za put na neku od planina Srbije, ECS kompanija je tu da vas bezbedno preveze do tamo! Bilo da idete na Kopaonik, Zlatibor, Staru planinu ili neku drugu planinu u našoj zemlji, sa nama se vozite bezbrižno i koristite odmor u pravom smislu te reči! No, ukoliko odlučite da se ipak vozite sami, važno je da svoj auto pripremite za putovanje snežnim planinskim putevima! Evo nekoliko saveta za vas!

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima obavezna je upotreba zimske auto-opreme ako se na kolovozu nalazi poledica, led ili sneg. Kada putujete na planinu u zimskom periodu, jasno je da će vas tamo dočekati sneg, te je neophodno da pripremite zimsku opremu za svoj auto.

Pored obaveznih zimskih guma koje moraju biti sa šarama propisane dubine (minimum 4mm) i adekvatnog pritiska, u obavezi ste da u prtljažniku imate i lance za sneg. Dodatno, važno je da ste uvežbani kada je u pitanju stavljanje lanaca! Razlog za to su upravo situacije u kojima je potrebno staviti ih. Lanci se najčešće stavljaju kada auto stane usled snega, a neretko se to dešava na samom putu, gde ste izloženi drugim vozilima ili u najblažem slučaju možete napraviti zastoj. Morate biti u stanju da brzo namontirate lance za sneg i pomerite svoj auto. Zato pre polaska na put, provežbajte stavljanje lanaca! Ako vas zaustavi saobraćajna policija, imaju pravo da vam zatraže da demonstrirate stavljanje lanaca za sneg.

Proverite tečnost za hladjenje, jer zanemarivanja njene temperature može da napravi problem. Idealno je da temperatura na kojoj će se tečnost zalediti bude nekoliko stepeni niža od temperature kojoj će auto biti izložen na planini. Takodje, tečnost za stakla koja ne ledi na veoma niskim temperaturama će vam biti od koristi! Ne morate razmišljati o tome da li ćete moći da obrišete stakla ukoliko se uprljaju od bljuzgavice. Usput proverite i metlice brisača– moraju biti u stanju da brišu veliku količinu vode bez da ostavljaju mrlje prilikom brisanja.

Kako vam se unutrašnjost kabine vozila ne bi maglila, važno je da proverite ventilacioni sistem. U toku vožnje u zimskim uslovima ventilacioni sistem mora biti uključen, jer se u suprotnom kabina zamagli za samo par minuta! Ne želite da budete jedan od onih vozača koji u toku vožnje moraju da brišu staklo usled zamagljenja!

Ako vam ovolika priprema stvara dodatni pritisak, ili nemate vremena da joj se posvetite, uvek možete računati na nas! Vozila ECS kompanije su redovno održavana i u svakom trenutku spremna za vožnju u različitim uslovima, pa i po snežnim planinskim putevima!

Uverite se u našu profesionalnost i prepustite se odmoru koji zaslužujete!

+381 63 282-900