fbpx

Da li ispravno koristite klimu u vozilu?

Pravo je vreme da vam damo par saveta kada je u pitanju upotreba klima uređaja u vozilu! ECS šoferi su ovo usavršili kako bi stvorili idealne uslove za vožnju i po veoma visokim temperaturama. Iz iskustva znamo da mnogi vozači nepravilno upotrebljavaju klima uređaj u svom vozilu. S obzirom na to da nepravilna upotreba klime može ugroziti vaše zdravlje, odlučili smo da jedan tekst u ovom letnjem periodu posvetimo tome. Sa vama delimo tajne profesionalnih ECS šofera!

Da bi klima uređaj uopšte bio funkcionalan, neophodno je njegovo redovno održavanje (zamena filtera, čišćenje sistema, provera količine gasa). Takođe, veoma je važno da svoj automobil parkirate u hladu i koristite neku od zaštita od sunčevog zračenja kako biste sprečili prekovremeno zagrevanje vozila. Na taj način ćete pomoći svom vozilu da brzo i jednostavno osveži kabinu kada uključite klima uređaj.

Pri ulasku u vozilo, uključite klima uređaj i otvorite sve prozore. Potom podesite uređaj da uvlači spoljni vazduh, temperaturu podesite na minimalnu, dok ventilator treba da duva najvećom brzinom. Na ovaj način ćete brzo rashladiti kabinu vozila.

Od velikog je značaja da tokom vožnje zatvorite sve prozore. Zatim podesite recirkulaciju vazduha, zato što klima uređaj lakše hladi vazduh koji je delimično rashlađen. Na kraju, smanjite brzinu duvanja ventilatora i podesite odgovarajuću temperaturu. Verovatno već znate da temperatura u vozilu ne bi trebalo da bude značajno niža od spoljne. Preporuka je da podesite uređaj tako da hladan vazduh duva na šofer-šajbnu i na noge, kako biste smanjili negativne efekte po zdravlje. Direktno usmeren hladan vazduh u predeo glave može izazvati različite neželjene efekte.

Na kraju, par minuta pred kraj vožnje, isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Ovim potezom sprečavate stvaranje bakterija koje mogu izazvati neprijatne mirise u sistemu ventilacije i ugroziti zdravlje putnika. Takođe, na taj način ćete polako povećavati temperaturu u vozilu i pripremiti za izlazak iz njega. Nagli izlazak iz klimatizovane prostorije u spoljni prostor s visokom temperaturom predstavlja svojevrstan šok za organizam.

ECS šoferi su iskusni profesionalci koji vode računa o svim detaljima tokom vožnje. Korišćenje klime na način koji ne ugrožava zdravlje samo je jedan od njih! Rezervišite svoje vozilo već danas i uverite se u profesionalnost naših vozača! ECS kompanija je tu za sva vaša pitanja!

+381 63 282-900