fbpx

Koliko automobili stvarno zagadjuju vazduh?

Svake godine u ovom period jedna od aktuelnih tema u društvu je zagadjenje vazduha. Tim ECS kompanije, kaodruštveno odgovorne kompanije, odlučio je da se u članku pozabavi ovim problemom i dodatno Vas informiše o njemu.

Da automobili, i generalno saobraćaj, zagadjuju vazduh, očigledno je čim pogledamo izduvne sisteme automobila. Medjutim, da li su štetne supstance u količini koje ih ispuštaju automobili (saobraćaj) zaista u velikoj meri odgovorne za visok nivo zagadjenja vazduha?

Supstance koje zagadjuju vazduh, oko nas su i kada je nivo zagadjenja vazduha minimalan i u normalnim okolnostima one nas ne ugrožavaju. Problem, logično, nastaje onog trenutka kada količina ovih supstanci i nečistoće u vazduhu premaši dozvoljenu (količina supstanci u vazduhu koja ne ugrožava zdravlje).

Motorni automobili sagorevanjem benzina emituju polutante. Glavni zagadjivači koji dolaze iz auspuha automobila su: ugljen-monoksid– stvara se kada ugljenik u gorivu ne sagori u potpunosti; ugljovodonici– toksična jedinjenja vodonika i ugljenika; azot-oksid– stvara se prilikom sagorevanja goriva, kada azot i kiseonik međusobno reaguju; čađ– sitne čestice stranih supstanci u vazduhu odgovorne za nastanak smoga.

Izduvni gasovi podižu nivo ugljen-dioksida, koji na taj način doprinosi stvaranju efekta „staklene bašte“. U normalnim uslovima, izduvni gasovi zadržavaju jedan deo toplote koje emituje Sunce i pomažu zagrevanju zemlje. U ekstremnim uslovima izduvni gasovi utiču na nivo gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“, što dovodi do globalnog zagrevanja.

Stručnjaci koriste posebne, senzitivne, instrumente kako bi izmerili koncentraciju štetnih supstanci u vazduhu. Iako je teško precizno odrediti koliki je tačno procenat zagadjenja za koji su odgovorni automobili i saobraćaj- postoji procena da ono u Srbiji iznosi samo 7% od ukupnog zagadjenja. To bi značilo da i ako bi se zagadjenje koje pravi saobraćaj smanjilo za 50%, ukupno zagadjenje vazduha bi se smanjilo samo za 3,5%!

Najveći problem zagadjenja vazduha u Srbiji, ali i u svetu, su termoelektrane i individualna ložišta. Zbog toga zagadjenje vazduha ekstremno skače u zimskom periodu. Ovo predstavlja jedan sistemski problem koji se rešava na nivou ekoloških politika država.

Mi, kao pojedinci, možemo da se pobrinemo za svojih 7% u zagadjenju tako što ćemo paziti kakve automobile nabavljamo, koliko ih vozimo i kako ih održavamo. Savremenija goriva i nove tehnologije doprinose smanjenju zagađenja, pa današnji automobili emituju 75-90% manje polutanata u odnosu na vozila iz npr. 70-ih godina. Pozitivna po kvalitet vazduha je i činjenica da je sve više hibridnih, električnih, kao i automobila koji koriste alternativna goriva, koja nisu štetna po kvalitet vazduha kao klasični motorni automobili.

Poseban problem u Srbiji nastaje kupovinom polovnih automobila iz zapadne Evrope koji ne zadovoljavaju njihove ekološke standarde i namenjeni su auto-otpadu. Takvi automobili se na našem tržištu pojavljuju po pristupačnim cenama, ljudi ih kupuju, a vožnjom ovih automobila doprinose zagadjenju vazduha.

ECS vozila su nova i odgovorno održavana, jer nam je pored Vaše bezbednosti, udobnosti i opšteg ugodjaja, važno i to kako se odnosimo prema zajedničkoj životnoj sredini.

ECS kompanija pruža prijatnu i odgovornu vožnju.

Najnovije vesti

Da li je pametno grejati kabinu automobila pre vožnje?

Temperaturu ispod nule malo ko voli, a posebno kada treba ući u auto! Da li ste od onih koji pre nego što krenu da voze, upale grejanje kako bi se kabina zgrejala, pa tek onda voze? To i nije baš dobro za vaš auto! Evo zbog čega!

Šta ako vam se auto zaglavi u snegu?

Ovih dana i ako niste na planini, velika je verovatnoća da ćete se susresti sa snegom! Ako vam se ne vozi po snegu, tu smo za vas! A tu smo i da vam damo par saveta ako vam se auto zaglavi u snegu!

Priprema auta za putovanje na planinu

Ukoliko se u ovom periodu odlučite za put na neku od planina Srbije, ECS kompanija je tu da vas bezbedno preveze do tamo! No, ukoliko odlučite da se ipak vozite sami, važno je da svoj auto pripremite za putovanje snežnim planinskim putevima! Evo nekoliko saveta za vas!